CARA LETAK GAMBAR ATAU VIDEO INSTAGRAM DALAM ENTRY BLOG



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


CARA LETAK GAMBAR ATAU VIDEO INSTAGRAM DALAM ENTRY BLOG



Pok Ucu berkunjung ke laman blog CIK EPAL , baca artikel terbaru beliau berkenaan dengan http://cikepal06.blogspot.com/2018/02/project-baru-dengan-suami.html , lihat ada status bergambar instagram dalam entry beliau , terfikir jugak bagaimana beliau meletakkannya dan cara nak buat seperti itu ...


Apa lagi Pok Ucu pun google la " cara letak gambar instagram  dalam entry blog " , jumpa la entry dari http://www.blogpadu.com/ , Pok Ucu pun ikut la step by step macam mana beliau buat ....






Rupanya senang sahaja , kacang sajalah , jadilah seperti di atas , Pok Ucu kongsikan tutoriol ini pada anda semua , supaya tidak mencari-cari nanti ...



  1.  LOG IN akaun instagram anda  dahulu .
  2.  Pilih gambar yang anda mahukan . lepas itu klik ikon dalam bulatan merah , seperti dalam gambar di bawah .


gambar sekadar untuk rujukan atau contoh





















3 . Kemudain pilih Embed code > copy



gambar sekadar untuk rujukan atau contoh



4 . Buka dashboard blog > post > html

5 . Paste kan dekat html .

6 . Selesai .


   Jika hendak meletak di tengah-tengah : tulis perkataan <center> di awal code dan </center> di akhir code

Hendak mengubah saiznya : cari " max-width : 658px " -ubah number itu sahaja ...


Mudah sangat-sangat . Pok Ucu update entry ini bersumberkan 




Jadilah seperti ENTRY ini , ilmu kena kongsikan barulah sama-sama ada kemajuan , betul tak , lepas ini tak payah dah susah-susah nak update dan cari gambar dari sumber lain , ambil sahaja dari instagram status anda dan status yang anda minati ...


SEKIAN " TERIMA KASIH " 

7 comments:

  1. pok ucu...
    bestnye
    suke suke suke..
    thanx sharing

    ReplyDelete
  2. tq sharing pokucu hahahha lama dah nak cari pasal ni...

    ReplyDelete
  3. wah mudahnya tutorial ni , tapi ccl jarang sekali upload video dalam instagram ni

    ReplyDelete
  4. Nice sharing. Terima kasih

    ReplyDelete

terima kasih di atas komen yang ikhlas dari anda...