Breaking

Wednesday, February 21, 2018

CARA LETAK GAMBAR ATAU VIDEO INSTAGRAM DALAM ENTRY BLOG



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


CARA LETAK GAMBAR ATAU VIDEO INSTAGRAM DALAM ENTRY BLOG



Pok Ucu berkunjung ke laman blog CIK EPAL , baca artikel terbaru beliau berkenaan dengan http://cikepal06.blogspot.com/2018/02/project-baru-dengan-suami.html , lihat ada status bergambar instagram dalam entry beliau , terfikir jugak bagaimana beliau meletakkannya dan cara nak buat seperti itu ...


Apa lagi Pok Ucu pun google la " cara letak gambar instagram  dalam entry blog " , jumpa la entry dari http://www.blogpadu.com/ , Pok Ucu pun ikut la step by step macam mana beliau buat ....






Rupanya senang sahaja , kacang sajalah , jadilah seperti di atas , Pok Ucu kongsikan tutoriol ini pada anda semua , supaya tidak mencari-cari nanti ...



  1.  LOG IN akaun instagram anda  dahulu .
  2.  Pilih gambar yang anda mahukan . lepas itu klik ikon dalam bulatan merah , seperti dalam gambar di bawah .


gambar sekadar untuk rujukan atau contoh





















3 . Kemudain pilih Embed code > copy



gambar sekadar untuk rujukan atau contoh



4 . Buka dashboard blog > post > html

5 . Paste kan dekat html .

6 . Selesai .


   Jika hendak meletak di tengah-tengah : tulis perkataan <center> di awal code dan </center> di akhir code

Hendak mengubah saiznya : cari " max-width : 658px " -ubah number itu sahaja ...


Mudah sangat-sangat . Pok Ucu update entry ini bersumberkan 




Jadilah seperti ENTRY ini , ilmu kena kongsikan barulah sama-sama ada kemajuan , betul tak , lepas ini tak payah dah susah-susah nak update dan cari gambar dari sumber lain , ambil sahaja dari instagram status anda dan status yang anda minati ...


SEKIAN " TERIMA KASIH " 

7 comments:

  1. pok ucu...
    bestnye
    suke suke suke..
    thanx sharing

    ReplyDelete
  2. tq sharing pokucu hahahha lama dah nak cari pasal ni...

    ReplyDelete
  3. wah mudahnya tutorial ni , tapi ccl jarang sekali upload video dalam instagram ni

    ReplyDelete
  4. Nice sharing. Terima kasih

    ReplyDelete

terima kasih di atas komen yang ikhlas dari anda...

Broaden News