Skip to main content

CARA LETAK GAMBAR ATAU VIDEO INSTAGRAM DALAM ENTRY BLOG



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


CARA LETAK GAMBAR ATAU VIDEO INSTAGRAM DALAM ENTRY BLOG



Pok Ucu berkunjung ke laman blog CIK EPAL , baca artikel terbaru beliau berkenaan dengan http://cikepal06.blogspot.com/2018/02/project-baru-dengan-suami.html , lihat ada status bergambar instagram dalam entry beliau , terfikir jugak bagaimana beliau meletakkannya dan cara nak buat seperti itu ...


Apa lagi Pok Ucu pun google la " cara letak gambar instagram  dalam entry blog " , jumpa la entry dari http://www.blogpadu.com/ , Pok Ucu pun ikut la step by step macam mana beliau buat ....






Rupanya senang sahaja , kacang sajalah , jadilah seperti di atas , Pok Ucu kongsikan tutoriol ini pada anda semua , supaya tidak mencari-cari nanti ...



  1.  LOG IN akaun instagram anda  dahulu .
  2.  Pilih gambar yang anda mahukan . lepas itu klik ikon dalam bulatan merah , seperti dalam gambar di bawah .


gambar sekadar untuk rujukan atau contoh





















3 . Kemudain pilih Embed code > copy



gambar sekadar untuk rujukan atau contoh



4 . Buka dashboard blog > post > html

5 . Paste kan dekat html .

6 . Selesai .


   Jika hendak meletak di tengah-tengah : tulis perkataan <center> di awal code dan </center> di akhir code

Hendak mengubah saiznya : cari " max-width : 658px " -ubah number itu sahaja ...


Mudah sangat-sangat . Pok Ucu update entry ini bersumberkan 




Jadilah seperti ENTRY ini , ilmu kena kongsikan barulah sama-sama ada kemajuan , betul tak , lepas ini tak payah dah susah-susah nak update dan cari gambar dari sumber lain , ambil sahaja dari instagram status anda dan status yang anda minati ...


SEKIAN " TERIMA KASIH " 

Comments

  1. pok ucu...
    bestnye
    suke suke suke..
    thanx sharing

    ReplyDelete
  2. tq sharing pokucu hahahha lama dah nak cari pasal ni...

    ReplyDelete
  3. wah mudahnya tutorial ni , tapi ccl jarang sekali upload video dalam instagram ni

    ReplyDelete
  4. Nice sharing. Terima kasih

    ReplyDelete

Post a Comment

terima kasih di atas komen yang ikhlas dari anda...

Popular posts from this blog

Resepi Kek Span Vanilla Lembut Dan Gebu Sukatan Cawan

Assalamualaikun Dan Salam Sejahtera

Resepi Kek Span Vanilla Lembut Dan Gebu Sukatan Cawan


















Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..

Resepi Wajik ATAU Pulut Manis Sedap

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
Resepi Wajik ATAU Pulut Manis Sedap


Bahan-bahan diperlukan:
500gm beras pulut (lbh kurang 3 1/2 cwn arcopal) *300gm gula melaka @ gula merah *200gm gula pasir bahan * dimasak dengan 1 cawan air 2 cawan santan pekat 1 helai daun pandan Daun pisang utk alas talam/loyang 4-6 @ lebih ulas durian (diambil isinya) - bagi yg suka durian.. idea dari zaina.. Cara menyediakan dan memasak:
*Kaedah kukus-
Beras pulut dibersihkan dan direndam selama 4 jam dan dikukus selama 30 minit- sambil dibalik2kan gaul dengan sedikit santan cair & secubit garam
*Kaedah tanak di rice cooker-
3 1/2 cwn pulut+ 3 1/2 cwn santan cair + secubit garam (hanya dibalik2kan ketika mendidih kemudian biarkan..utk menghasilkan pulut yg gebu)
*Kaedah masak pulut guna microwave-
3 1/2 cawan beras pulut 3 1/2 cawan santan cair, sedikit garam..panaskan selama 20 minit Rebus gula melaka & gula pasir dengan 1 cawan air..setelah larut & mendidih, hendaklah di tapis Panaskan semula gula yg ditapis tadi…

RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

PUDING ROTI KUKUS





BAHAN- BAHAN 5 keping roti gardenia ( roti lain pun boleh la )
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
1 tin susu cair
2 sudu butter
Kismis ( beli je 1 kotak kecil )

CARA- CARANYA :
1.Masukkan telur, gula, esen vanila ke dalam satu bekas, mixer sampai sekata / kembang (nak guna blender pun boleh) 2.Masukkan susu cair, kacau sekata. 3.Ambil roti, sapukan butter depan dan belakang (kalau nak carik-carikkan pun boleh ya!) susun dalam loyang. 4.Tuang ke semua adunan ke atas roti dalam loyang, dan tabur kismis. 5.Kukus selama 20-25 minit.

SOS KASTARD
BAHAN-BAHAN

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu kecik esen vanila.

CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Masukkan semua bahan di atas, masak atas api perlahan, kacau sampai masak.
pastikan di kacau untuk mengelakkan ianya berketul.






Credit to Fb Page
Resepi masakan malayu

Sekian " Terima Kasih " ...