Edit Template blog agar SEO Friendly



Edit Template blog agar SEO Friendly   





sumber google
Edit Template blog agar SEO Friendly



Assalamualaikum dan salam sejahtera




pok ucu ( helmi ) bukanlah pandai sangat dalam SEO ini. boleh la sikit-sikit . Tapi tahukah anda manfaat blog SEO friendly ini?. Jadi kadang-kadang sempat juga melawat laman-laman blogger yang lain dengan Google tips-tips SEO yang best dan simple. Selain itu menjadi silent reader blog Hasrul Hassan, blogger luar lain juga menjadi sasaran pok ucu ( pok ucu ). Ada satu tutorial/tips mudah yang

jumpa dalam Google yang bagi pok ucu ( helmi ) sangat simple,tapi pok ucu ( helmi ) ambil yang mudah sahaja ...


sumber google


Kenapa SEO Penting?



SEO sangat penting sebab ia membantu untuk menarik traffic ke blog kita. Maksud traffic ni, visitors lah. Bila blog kita mobile friendly, search keywords pun mudah selalu appear dalam web, barulah ramai yang akan menyinggah di blog kita. Anda buat blog mesti untuk orang baca bukan?  itulah sebabnya SEO ini amat penting.


#1 Tips Edit Blog-Seo Friendly: Title Tag

Nama Article didahulukan dengan nama blog. Contoh tajuk entry "Tips Edit Blog Seo Friendly". Resultnya akan jadi "A Box of Crayon : Tips Edit Blog Seo Friendly". Caranya dengan search code <title>, kalau code itu seperti dibawah , abaikan. Kalau belum copy code dibawah dan paste dibawah <head>.


 <title><b:if cond='data:blog.homepageUrl == data:blog.url'><data:blog.title/><b:else/><data:blog.pageName/></b:if></title>


#2 Tips Edit Blog Seo-Friendly: Meta Tag
Short description tentang blog and keywords so that senang nak dicari. 
Copy code dibawah and paste bawah <head>


 <meta content='Masukan deskripsi blog anda di sini' name='description'/> <meta content='Masukan Kata kunci Anda di sini' name='keywords'/> <meta content='Masukan Nama Anda di sini' name='author'/>


#3 Tips Edit Blog Seo-Friendly: Gunakan rel='canonical'
Untuk elak duplication. Cari code <head> paste code dibawah.

 <link expr:href='data:blog.url'


screenshot dari website http://chkme.com/page-seo-tools




Lepas pok ucu ( helmi ) apply semua ini, pok ucu ( helmi ) check disini http://chkme.com/page-seo-tools. Untuk full entry boleh lah refer http://belajarblogleski.blogspot.my/2013/08/9-Tips-Edit-Template-blog-agar-SEO-Friendly.htmlMemandangkan ada yang masih belum berjaya, pok ucu ( helmi ) ... 

sekian " terima kasih " ...


Comments
4 Comments

4 comments

Rabiahtul Adawiyah said...

tq for sharing

Cik Ash said...

Pokucu edit Entri ada nama org lain tu.. Tq sharing

Nazlee Ismail said...

Good luck pok ucu.. salam dari PCL

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

pentingnya seo ni kan .CCl pun masih belajar lagi ilmu seo ni

Powered by Blogger.