Header Ads

Perjalanan Ke Putrajaya Part 1 - Dari Kuala Krai Ke Gua Musang

Assalamualaikum dan salam sejahtera

22 September 2017, jumaat - pokucu, mek (mak), abg, kak ipar, anak saudara dan adik bongsu, ke putrajaya untuk majlis menyambut menantu adik perempuan yang ke-11...

Persiapan pokucu memang simple sangat-sangat, hanya membawa satu beg, itu pun dah cukup untuk 2/3 hari di putrajaya. ..


Inilah begnya, beg galas yang tak perlu nak heret, heret ke sana dan ke mari...

Kandungan dalam bag ;

1 - produk penjagaan diri seperti sabun muka, berus gigi, cream muka,ubat gigi, masker dan deodorant. 

2 - baju hanya 5 helai sahaja dan yang mana penting sahaja.

3 - seluar pun hanya 5 helai sahaja.

4 - tuala mandi.

5 - dokumen peribadi (ini yang penting).

6 - powerband untuk nyawa phone, kena standby. ..

7 - air kosong (bila dahaga dalam bas boleh la minum)

8 - gula-gula untuk menguyah untuk hilangkan bau mulut.

9 - asam-masin (pokucu kena ada makanan ini), sebab nak hilangkan loya, kering tengkok dan sakit kepala.

Itulah perkara, barang dan makanan yang pokucu bawa setiap kali ke luar negeri.

Ok!!!
Perjalanan pokucu dan 4 orang ahli keluarga yang lain dengan menaiki bas di dataran peladang, kuala krai, kelantan..


Inilah tiketnya, banyakkan tiketnya? Ini baru 5 orang,nasib adik yang nak sponsor...

Kami sekeluarga menaiki bas pada jam 11.30 tengahari , kerana bas tersebut dari kota bharu jam 10.40 pagi, bas yang kami naiki adalah TRANASIONAL, sudah lama rasanya pokucu tidak menaiki bas TRANASIONAL...

"Best jugak naik bas TRANSNASIONAL ni, bas baru pulak tu, adalah ciri-ciri yang canggih sikiT, selesa dan aircond pun sejuk,lena sungguh tidur..."

Kami sampai di gua musang, kelantan, pada jam 1.00 tengahari bas behenti untuk mengambil penumpang....

Perjalanan diteruskan Dan behenti rehat di sebuah kedai makan di paloh,gua musang kelantan pada jam 2:00ptg,rehat selama 2 jam,perjalanan kami mengambil masa 7/8jam untuk sampai ke destinasi...

Pada jam 5:15ptg kami sampai di bandaraya kuala lumpur,jam 5:30ptg kami tiba di ITBS (TERMINAL BAS BERSEPADU SELATAN),kemungkinan akan sampai pada jam 7:00ptg...

Syukur alhamdulillah dengan izin allah s.w.t, kami tiba ke destinasi dengan selamat...

Ikuti artikel yang seterusnya "perjalanan ke putrajaya part 1 - setibanya di putrajaya"

Sekian "terima kasih"...

15 comments

sis gee said...

dah lama tak naik bas..haha

Sheila Adziz said...

Dh lama tak naik bas me kl. Smg semua selamat dipermudahkan

Normi Nieza said...

Bakpo naik kt k.krainya pokucu?

Cik Ash said...

dah lama tak naik bas...

Abam Kie said...

selamat mengembara ke KL sambil menerima ahli keluarga baharu. Tahniah!

iffah hussin said...

Dah sampai ke Putrajaya tu..

Sang aura said...

last SA naik bas 2 tahun lepas.huhuhuhu...

Pok_Ucu HELMI said...

alhamdulillah dah sampai...

Pok_Ucu HELMI said...

terima kasih...

Pok_Ucu HELMI said...

ye ke? lpas ni nak travel naik la bas...

Pok_Ucu HELMI said...

sbb saya dok k.krai...

Pok_Ucu HELMI said...

terima kasih...

Pok_Ucu HELMI said...

lpas ni nak travel naik la bas...

Najah Mustapa said...

tak pernah lagi naik bas transnasional, sebab selalunya naik bas sani je. hehe. Selamat perjalanan pakucu

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

pergi 2 3 hari , beg sebesar itu , hah memang barangan yang dbawa sesimple yang mungkin kan , kalau perempuan agaknya tak dapat la bawa beg sebesar tu , macam tak muat je ,hehe

Powered by Blogger.