Header Ads

Apa Itu Bitcoint ???

Assalamualaikum Dan salam sejahtera





Apa itu bitcoin ?


Klik link ini untuk mengetahui lebih lagi tentang bitcoint

 >>https://youtu.be/q5SQ7-IsHiI<<




Baca detail mengenai bitcoint...

_*Apa Itu Matawang Digital Bitcoin?*_
✴ Bitcoin adalah satu bentuk mata wang digital yang dicipta dan wujud secara elektronik. 
_*Tiada siapa yang mengawalnya.*_

✴ Bitcoin tidak bercetak seperti dollar, euro atau ringgit. Ia merupakan contoh pertama kategori wang yang semakin meningkat _*dikenali sebagai cryptocurrency.*_

*Apa yang menjadikannya berbeza daripada mata wang normal?*

✴ Bitcoin boleh digunakan untuk membeli barang barang elektronik. Dari segi ini, ia seperti wang normal konvensional, dollar, euro, yen atau ringgit dan juga didagangkan secara digital.

✴ Walau bagaimanapun, ciri ciri yang paling penting bitcoin dan perkara yang menjadikan ia berbeza dari wang konvensional, adalah cara ia diagihkan.

✴ Tiada institusi tunggal mengawal rangkaian bitcoin itu. Ini membuatkan sesetengah orang senang dengannya kerana bank yang besar tidak dapat mengawal wang mereka.

_*Siapa cipta Bitcoin?*_
✴ Seorang pembuat perisian dipanggil *Satoshi Nakamoto* yang mencadangkan bitcoin,
_*merupakan sistem pembayaran elektronik berasaskan bukti matematik.*_

Idea ini adalah untuk menghasilkan mata wang bebas mana mana kerajaan pusat, dipindah milik secara elektronik, lebih kurang serta merta dengan kos transaksi yang rendah.

_*Siapa mencetak Bitcoin?*_
✴ *Tiada sesiapa. Mata wang ini tidak dicetak secara fizikal dalam naungan bank pusat yang tidak diketahui jumlahnya dan membuat peraturan mereka sendiri.*

Pihak mereka atau bank hanya boleh menghasilkan lebih banyak wang untuk menampung hutang negara, sekali gus menjatuhkan nilai mata wang mereka.

Sebaliknya, bitcoin dicipta secara digital oleh masyarakat bahawa sesiapa sahaja boleh menyertai. Bitcoin dihasilkan dengan *'dilombong'* menggunakan kuasa pengkomputeran dalam rangkaian teragih.

Rangkaian ini juga memproses transaksi yang dibuat dengan mata wang maya, secara berkesan membuat rangkaian pembayaran Bitcoin sendiri.

_*Bolehkah menghasilkan bitcoin tanpa had?*_
✴Betul. Protokol bitcoin, peraturan yang menjadikan bitcoin bekerja, mengatakan bahawa hanya 21 juta bitcoins boleh diwujudkan oleh pelombong.




Walau bagaimanapun, syiling ini boleh dibahagikan kepada bahagian yang lebih kecil (jumlah dibahagikan terkecil adalah 100000000 daripada bitcoin dan dipanggil 'Satoshi'.

_*Apakah ciri-ciri bitcoin?*_
✴Bitcoin mempunyai beberapa ciri ciri penting yang membezakannya daripada mata wang yang disokong oleh kerajaan.

1. Ia tidak berpusat
2. Ia adalah mudah untuk disediakan
3. Ia adalah tanpa nama
4. Ia adalah benar benar telus
5. Yuran Transaksi adalah sangat kecil
6. Ia cepat

_*Apakah yang bitcoin asaskan?*_
✴Mata wang konvensional berasaskan emas atau perak. Secara teorinya, anda tahu bahawa jika anda menyerahkan satu dollar di bank, anda boleh mendapatkan beberapa emas kembali (walaupun ini tidak benar benar diamalkan). Tetapi *bitcoin bukan berasaskan emas; ia berasaskan matematik.*

Di seluruh dunia, orang menggunakan program perisian yang mengikuti formula matematik bagi menghasilkan bitcoin. Formula matematik boleh didapati secara percuma, supaya sesiapa sahaja boleh menyemaknya.

Perisian ini juga open source, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh melihat penggunaannya bagi memastikan ia melakukan apa yang sepatutnya. 

_*Menjana atau membeli Bitcoin?*_
✴Cara pertama untuk menjana Bitcoin adalah dengan penggunaan program atau software, dan juga melibatkan hardware seperti PC, laptop dan smartphone.

Bukan mudah untuk mendapatkannya dan ianya melibatkan satu proses dinamakan Bitcoin Mining.

SHARING IS CARING.

Romzi 0105365339

Daftar percuma di sini.. 

lombongbitcoin.com/romzi

14 comments

mamapp said...

Pernah baca ttg bitcoin tapi still blur2 haha

Rabiahtul Adawiyah said...

tq for sharing

Najah Mustapa said...

selalunya orang yang menyelam dalam dark web atau deep web yang pakai bitcoin.

Abam Kie said...

ada beli bitcoin kat luno..

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

CCL salah seorang pengguna bitcoin

Sheila Adziz said...

manarik lak bitcoin ni... tak pernah tahu pun sblum ni.. hukhuk... nice info

Zuhaira Nasrin said...

selalu dengar tapi macam tak pernah nak ambil tahu.. huhu

C i k R e n e x said...

Pernah tgok org share sal ni. Tp tak berapa fhm sgt.

Pok_Ucu HELMI said...

ye ke, skrng dah boleh fham ke konsep bitcoint?

Pok_Ucu HELMI said...

skrang kena ambik tahu, tak lama lagi kat Malaysia akan ada bitcoint, sekarang ini pun dah ramai pengguna bitcoint kat Malaysia...

Pok_Ucu HELMI said...

terima kasih...

Pok_Ucu HELMI said...

boleh la lpas ni belajar ngan ccl...

Pok_Ucu HELMI said...

blum ada lagi, masih tngah kumpul modal lagi...

Pok_Ucu HELMI said...

ye ke, saya tak pernah tahu tentang ini...

Powered by Blogger.