Skip to main content

Apa Itu Bitcoint ???

Assalamualaikum Dan salam sejahtera





Apa itu bitcoin ?


Klik link ini untuk mengetahui lebih lagi tentang bitcoint

 >>https://youtu.be/q5SQ7-IsHiI<<




Baca detail mengenai bitcoint...

_*Apa Itu Matawang Digital Bitcoin?*_
✴ Bitcoin adalah satu bentuk mata wang digital yang dicipta dan wujud secara elektronik. 
_*Tiada siapa yang mengawalnya.*_

✴ Bitcoin tidak bercetak seperti dollar, euro atau ringgit. Ia merupakan contoh pertama kategori wang yang semakin meningkat _*dikenali sebagai cryptocurrency.*_

*Apa yang menjadikannya berbeza daripada mata wang normal?*

✴ Bitcoin boleh digunakan untuk membeli barang barang elektronik. Dari segi ini, ia seperti wang normal konvensional, dollar, euro, yen atau ringgit dan juga didagangkan secara digital.

✴ Walau bagaimanapun, ciri ciri yang paling penting bitcoin dan perkara yang menjadikan ia berbeza dari wang konvensional, adalah cara ia diagihkan.

✴ Tiada institusi tunggal mengawal rangkaian bitcoin itu. Ini membuatkan sesetengah orang senang dengannya kerana bank yang besar tidak dapat mengawal wang mereka.

_*Siapa cipta Bitcoin?*_
✴ Seorang pembuat perisian dipanggil *Satoshi Nakamoto* yang mencadangkan bitcoin,
_*merupakan sistem pembayaran elektronik berasaskan bukti matematik.*_

Idea ini adalah untuk menghasilkan mata wang bebas mana mana kerajaan pusat, dipindah milik secara elektronik, lebih kurang serta merta dengan kos transaksi yang rendah.

_*Siapa mencetak Bitcoin?*_
✴ *Tiada sesiapa. Mata wang ini tidak dicetak secara fizikal dalam naungan bank pusat yang tidak diketahui jumlahnya dan membuat peraturan mereka sendiri.*

Pihak mereka atau bank hanya boleh menghasilkan lebih banyak wang untuk menampung hutang negara, sekali gus menjatuhkan nilai mata wang mereka.

Sebaliknya, bitcoin dicipta secara digital oleh masyarakat bahawa sesiapa sahaja boleh menyertai. Bitcoin dihasilkan dengan *'dilombong'* menggunakan kuasa pengkomputeran dalam rangkaian teragih.

Rangkaian ini juga memproses transaksi yang dibuat dengan mata wang maya, secara berkesan membuat rangkaian pembayaran Bitcoin sendiri.

_*Bolehkah menghasilkan bitcoin tanpa had?*_
✴Betul. Protokol bitcoin, peraturan yang menjadikan bitcoin bekerja, mengatakan bahawa hanya 21 juta bitcoins boleh diwujudkan oleh pelombong.




Walau bagaimanapun, syiling ini boleh dibahagikan kepada bahagian yang lebih kecil (jumlah dibahagikan terkecil adalah 100000000 daripada bitcoin dan dipanggil 'Satoshi'.

_*Apakah ciri-ciri bitcoin?*_
✴Bitcoin mempunyai beberapa ciri ciri penting yang membezakannya daripada mata wang yang disokong oleh kerajaan.

1. Ia tidak berpusat
2. Ia adalah mudah untuk disediakan
3. Ia adalah tanpa nama
4. Ia adalah benar benar telus
5. Yuran Transaksi adalah sangat kecil
6. Ia cepat

_*Apakah yang bitcoin asaskan?*_
✴Mata wang konvensional berasaskan emas atau perak. Secara teorinya, anda tahu bahawa jika anda menyerahkan satu dollar di bank, anda boleh mendapatkan beberapa emas kembali (walaupun ini tidak benar benar diamalkan). Tetapi *bitcoin bukan berasaskan emas; ia berasaskan matematik.*

Di seluruh dunia, orang menggunakan program perisian yang mengikuti formula matematik bagi menghasilkan bitcoin. Formula matematik boleh didapati secara percuma, supaya sesiapa sahaja boleh menyemaknya.

Perisian ini juga open source, yang bermaksud bahawa sesiapa sahaja boleh melihat penggunaannya bagi memastikan ia melakukan apa yang sepatutnya. 

_*Menjana atau membeli Bitcoin?*_
✴Cara pertama untuk menjana Bitcoin adalah dengan penggunaan program atau software, dan juga melibatkan hardware seperti PC, laptop dan smartphone.

Bukan mudah untuk mendapatkannya dan ianya melibatkan satu proses dinamakan Bitcoin Mining.

SHARING IS CARING.

Romzi 0105365339

Daftar percuma di sini.. 

lombongbitcoin.com/romzi

Comments

  1. Pernah baca ttg bitcoin tapi still blur2 haha

    ReplyDelete
  2. selalunya orang yang menyelam dalam dark web atau deep web yang pakai bitcoin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke, saya tak pernah tahu tentang ini...

      Delete
  3. Replies
    1. blum ada lagi, masih tngah kumpul modal lagi...

      Delete
  4. manarik lak bitcoin ni... tak pernah tahu pun sblum ni.. hukhuk... nice info

    ReplyDelete
  5. selalu dengar tapi macam tak pernah nak ambil tahu.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrang kena ambik tahu, tak lama lagi kat Malaysia akan ada bitcoint, sekarang ini pun dah ramai pengguna bitcoint kat Malaysia...

      Delete
  6. Pernah tgok org share sal ni. Tp tak berapa fhm sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke, skrng dah boleh fham ke konsep bitcoint?

      Delete

Post a Comment

terima kasih di atas komen yang ikhlas dari anda...

Popular posts from this blog

Resepi Kek Span Vanilla Lembut Dan Gebu Sukatan Cawan

Assalamualaikun Dan Salam Sejahtera

Resepi Kek Span Vanilla Lembut Dan Gebu Sukatan Cawan


















Penyediaan bahan untuk memasak resepi ini memang ringkas dan gerenti sedap..huhu. Itu pun kalau anda ikut resepi dengan betul. Jadi, antara bahannya adalah..

Resepi Wajik ATAU Pulut Manis Sedap

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
Resepi Wajik ATAU Pulut Manis Sedap


Bahan-bahan diperlukan:
500gm beras pulut (lbh kurang 3 1/2 cwn arcopal) *300gm gula melaka @ gula merah *200gm gula pasir bahan * dimasak dengan 1 cawan air 2 cawan santan pekat 1 helai daun pandan Daun pisang utk alas talam/loyang 4-6 @ lebih ulas durian (diambil isinya) - bagi yg suka durian.. idea dari zaina.. Cara menyediakan dan memasak:
*Kaedah kukus-
Beras pulut dibersihkan dan direndam selama 4 jam dan dikukus selama 30 minit- sambil dibalik2kan gaul dengan sedikit santan cair & secubit garam
*Kaedah tanak di rice cooker-
3 1/2 cwn pulut+ 3 1/2 cwn santan cair + secubit garam (hanya dibalik2kan ketika mendidih kemudian biarkan..utk menghasilkan pulut yg gebu)
*Kaedah masak pulut guna microwave-
3 1/2 cawan beras pulut 3 1/2 cawan santan cair, sedikit garam..panaskan selama 20 minit Rebus gula melaka & gula pasir dengan 1 cawan air..setelah larut & mendidih, hendaklah di tapis Panaskan semula gula yg ditapis tadi…

RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

PUDING ROTI KUKUS





BAHAN- BAHAN 5 keping roti gardenia ( roti lain pun boleh la )
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
1 tin susu cair
2 sudu butter
Kismis ( beli je 1 kotak kecil )

CARA- CARANYA :
1.Masukkan telur, gula, esen vanila ke dalam satu bekas, mixer sampai sekata / kembang (nak guna blender pun boleh) 2.Masukkan susu cair, kacau sekata. 3.Ambil roti, sapukan butter depan dan belakang (kalau nak carik-carikkan pun boleh ya!) susun dalam loyang. 4.Tuang ke semua adunan ke atas roti dalam loyang, dan tabur kismis. 5.Kukus selama 20-25 minit.

SOS KASTARD
BAHAN-BAHAN

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu kecik esen vanila.

CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Masukkan semua bahan di atas, masak atas api perlahan, kacau sampai masak.
pastikan di kacau untuk mengelakkan ianya berketul.






Credit to Fb Page
Resepi masakan malayu

Sekian " Terima Kasih " ...